Cartea etnologică in România este o nișă, și când o scrii și când o citești. Iar aici vorbim de o nișă extrem de restrânsă care se adresează cu precădere specialiștilor și iubitorilor de folclor. Motivele pentru care astfel de cărți nu sunt citite de mai mulți români sunt multe, dar le enumăr aici pe cele pe care le văd eu:
1. Limbajul greoi.
Cu toate că am absolvit Facultatea de Antropologie și un master în Etnologie, chiar și pentru mine e greu de urmărit uneori un text etnologic, și nu pentru că a fost scris în terminologia specifică acestei științe, ci pentru că unele texte fac total neatractiv subiectul, inserând în el cuvinte, sintagme și expresii pe care, se pare, orice carte de acest gen trebuie să le aibă. Accept că pentru un cercetător tonul trebuie să fie unul profesional dar, în același timp, consider că profesionalismul poate fi combinat cu creativitatea și jovialitatea și asta poate atrage noi cititori.
2. Inaccesibilitatea.
Încă se scriu cărți de etnologie și etnografie, așadar multe sunt noi, depinzând de aria voastră de interes. Problema reală este că se editează un număr limitat de exemplare care se epuizează rapid, iar reeditarea este unoeri mai rapidă, mai lentă sau deloc. Iar unele cărți sunt pur și simplu cu circuit închis, adică între specialiști. Probabil, o variantă ar fi publicarea lor în format ebook.Altele, mult mai vechi, nu se găsesc în librăriile fizice, trebuie căutate la bibliotecile județene sau locale, iar la multe dintre ele nu există. Și acolo unde ele sunt de găsit, starea lor este ingrijorătoare, să spunem, având în vedere faptul că au fost editate în anii comunismului. E-adevărat, multe dintre cărțile vechi se găsesc în format pdf la liber pe internet, însă nu pentru toți reprezintă o varintă rezonabilă.
3. Interesul scăzut pentru această știință.
Oamenii sunt atrași de imagine, așadar, interesul major se îndreaptă către artele tradiționale (țesut, olărit, sculptură, cusut, pictură). Este interesant să afli cum se fac lucrurile, să urmărești procesul unui meșteșug în videouri, ori să înveți, chiar și online, decât să citești despre el. Din acest punct de vedere, cărțile nu pot înlocui experiența. În afara lucrului cu mâinile, lumea tradițională ne oferă și altă cunoaștere. Ca să înțelegem mai bine societatea tradițională, oamenii au scris cărti încercând să înțeleagă gesturi, obiceiuri, ceremonialuri, ritualuri, lucruri ce presupun o cercetare de lungă durată pe care o poți transmite și comunica doar în scris sau în conferințe.
Un mic tips&tricks pentru a le găsi, vă sfătuiesc să mergeți la muzeele de etnografie din orașul vostru, o selecție de cărți trebuie să fie. Iar dacă nu, la următoarea vizită în București, Muzeul Satului sau Muzeul Țăranului au întotdeauna o librărie aprovizionată, consistentă și la zi.