• Oul •
Dacă ar fi să încep cu începutul, acela ar fi alegerea oului. Întotdeauna folosesc oul de țară. Este un alb lăptos, delicat și este cea mai frumoasă variantă pentru ouăle încondeiate. Ouăle din comerț, ori galben-maro, ori foarte albe, nu le consider potrivite pentru meșteșug.
Al doilea pas este golirea de conținut a oului. Se face o gaură mică at the bottom of the egg înfigând acul de seringă cu atenție ca oul să nu crape in jurul locului. Apoi, încetișor, introducem aer cu seringa, foarte puțin la început până începe să iasă din conținutul oului. Pe măsură ce interiorul oului se golește, devine tot mai ușor.
Imediat după ce am terminat de golit oul îl spălăm la exterior cu un detergent de vase și la interior cu apă și detergent. Ca să spălăm interiorul oului, vom folosi tot seringa. Spălarea cu detergent ajută ca suprafața lui să fie degresată. Altfel, există riscul să nu se prindă culoarea.
După ce am spălat oul, îl las la uscat. Eu las ouăle pe care le golesc cam 2-3 zile. Dar nu e o regulă. Important este să nu mai aibă apă deloc în interior

• Instrumente •
🐝 Doar ceara naturală de albine se folosește pentru a scrie pe ouă. O găsim la piață la oamenii care vând miere și produse apicole. Poate că nu e mereu la vedere calupul de ceară, dar dacă întrebați, veți găsi cu siguranță. Atunci când o punem în aparatul de topit, ceara emană un miros de care eu sunt îndrăgostită.
✒️ Condeiul, chișița (sau alte denumiri în funcție de regiune) este instrumentul cu care scriem pe suprafața oului. Este alcătuit dintr-o bucată de lemn subțire pentru a fi manevrat ușor, iar la un capăt are un fir de cupru înfășurat și un fel de ac prin care ceara fierbinte poate curge uniform. Condeiele sunt de mai multe mărimi, subțiri, medii sau groase. Fiecare se folosește pentru un anumit model sau moment în proces, în funcție de cerințele modelului.
📍 Unde le găsim? Cel mai simplu este să mergeți în această perioadă la târgurile de Paște, așa că le veți găsi la femeile care vând ouă încondeiate. Ultima dată mi-am cumpărat condeie acum doi ani la Sighișoara, in plină vară.
• Culori •
Culorile predominante în arta tradițională veche românească sunt roșu, negru, galben, verde. Albul este utilizat ca fond pentru numeroase meșteșuguri, inclusiv încondeierea ouălor. Dacă privim arta veche, vom vedea că bunul gust al țăranului era desăvârșit.
Felul în care este gândit și alcătuit orice obiect cu însemnătate mai mare sau mică este remarcabil în toate aspectele. Inclusiv culoarea.
Cu ce colorez ouăle?
Eu folosesc pentru băile de culoare vopsea obișnuită de ouă din comerț. M-am convins că rezistă în timp relativ bine și, dacă ar fi să vă spun exact, folosesc Gallus de la @droetker_ro
Singura culoare pentru care folosesc vopsea pentru colorarea fibrelor textile este negru.
Pentru că încondeiez ouă cu modele vechi, nu folosesc mai mult de 3 culori (galben, roșu, negru). Dar se poate și sunt ouă unde este nevoie de verde, albastru, chiar mov.
Cu ce se vopseau ouăle înainte de coloranții chimici?
Simplu, cu plante. Probabil cea mai cunoscută este coaja de ceapă din care se obțin nuanțe de galben și portocaliu. Din păpădie tot galben.
Pentru roșu se foloseau crenguțe din lemn de măr pădureț și pentru negru coaja de arin negru.
Florile de liliac sau toporașii ne ajută să obținem albastru și frunzele de nuc, așa cum bine știm, colorează verde – închis, maro.

• Tehnica băilor succesive de culoare •
📍Una dintre cele mai vechi tehnici de încondeiere a ouălor este tehnica băilor succesive de culoare. Mai veche decât ea fiind zgâriatul lor sau colorarea simplă cu roșu.
🥚 Suprafața fiecărui ou se împarte în patru registre ornamentale și apoi se continuă așa cum o cere modelul, dar asta este baza.
⚡Pentru că modelele de ouă din zona Bran au doar 3 culori (galben, roșu, negru), prima culoare în care va fi scufundat oul va fi galben. După ce ștergem oul de vopsea, îl vom scrie din nou cu ceară peste galben așa cum ne arată modelul iar acea parte acoperită de ceară își va păstra culoarea așa. Ceara funcționează ca un sigiliu; ce este acoperit cu ceară așa rămâne.
🎯 Apoi urmează roșu, se scufundă oul în roșu iar apoi se încondeiază ce vrem să rămână roșu.
✴️ Continuăm cu negru, ultima baie de culoare, și apoi îl scoatem, ștergem și ne pregătim să scoatem toată ceara de pe ou și să vedem ce a ieșit.
🐝 La o lumânare, topim dopul de ceară de la fundul oului și apoi continuăm să topim la lumânare ceara și să ștergem cu hârtie oul.
La final vom vedea toate culorile și toată munca.
Lasă un răspuns