7 moduri de conectare la cultura tradițională

Relația și conexiunea la cultura din care facem parte ne ajută să ne înțelegem mai bine la nivel personal și societal. Modul în care ne dezvoltăm depinde de mediul în care am crescut și de credințele celor din jur și, invariabil, ajungem la cultura tradițională, pentru că de acolo ne tragem rădăcinile. Mi se pare important să ne cunoaștem pe noi înșine cât mai bine și nu pot să văd această cunoaștere fără tradiție. Iar pentru unii dintre noi, acest tip de autocunoaștere este complet nou, de aceea am alcătuit o listă cu 7 moduri în care te poți apropia și conecta la lumea satului și tot ce are ea de oferit.

Muzica

Fie că e vorba de muzica de nuntă, de colinde, de bocet sau cântec de leagăn, muzica este vindecătoare și o cale eficientă și blândă de conectare la emoțiile tale și la neamul tău.

Dansul

O sârbă sănătoasă, o horă tihnită, un brâu, o învârtită, toate dansurile ne oferă sentimentul de apartenență la cultură. Avem un limbaj comun pe care îl cunoaștem și îl accesăm cu fiecare ocazie.

Poveștile de familie

Familia este mediul în care crești și te dezvolți. Pe măsură ce viața se desfășoară, nevoia ta este să te cunoști mai bine, iar povestea familiei tale și a strămoșilor tăi reprezintă cel mai bun început dacă dorești să te cunoști.

Simboluri

Simbolurile sunt un limbaj primordial. Recunoaștem semne și motive universale în cultura noastră. Ele spun o poveste necunoscută și enigmatică pe care omenirea să străduiește să o descifreze de multă vreme. Fascinația este încă acolo, conectată la strămoșii noștri.

Arta

Fie că vorbim de ceramică, artă textilă, de sculptura în lemne sau pictură, toată arta tradițională cuprinde creații ce însumează spiritul și viziunea poporului într-un singur obiect.

Texte de folclor

Poeziile, descântecele, orațiile, baladele, cântecele, versurile utilizate la diferite sărbători ne oferă oportunitatea de a pătrunde adânc în mentalul colectiv. Ele sunt o fereastră către lumea interioară a neamului nostru.

Sărbători și obiceiuri

Bucuria unor sărbători ca Paștele sau Crăciunul sunt cea mai rapidă punte de conexiune cu familia și prietenii și, tot ele, prin intermediul diverselor obiceiuri practicate atunci, ne arată că venim de mai departe, de mai demult, și că nu suntem singuri.

Cum te conectezi tu la cultura din care faci parte?

Comments

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: