De Irina Apan
Sunt multe lecții pe care le putem învăța de la oamenii satelor din România, și toți am învățat, la rândul nostru, lecții valoroase de la bunicii și străbunicii noștri. Cu siguranță ai și tu povești care ți-au rămas întipărite în suflet și memorie pe care le păstrezi mereu cu tine.
Aici am adunat 5 lecții pe care le-am învățat în anii de teren și cercetările pe care încă le fac în satul românesc.
Generozitatea
În orice casă intri, primul lucru pe care îl face orice țăran este să te pună la masă, să îți dea de băut și să te facă să te simți ca acasă.
Credința
Credința că Dumnezeu îi oferă omului cât poate duce și cât merită, m-au ajutat să înțeleg împăcarea țăranului atunci când îi este greu, cât și atunci când îi este bine.
Curajul
Curajul oamenilor care au trecut prin regimul comunist, ororile războiului, traiul în ritmul naturii, sunt lucruri care mi-au dat mereu perspectiva a ceea ce contează cu adevărat.
Respectul
Oriunde am fost, din nordul țării până în sudul ei, țăranii vorbesc cu dumneavoastră chiar și atunci când e evident că ești mult mai tânăr decât ei.
Curățenia
Mereu mă surprinde ordinea din casele bătrânilor de la țară, poate ea reflectă interiorul omului curat. Dezordine am văzut doar la cei care nu mai sunt în putere.
Sunt multe de învățat de la înțelepții satelor și comportamentul lor de-a lungul vieților grele și a vremurilor complicate pe care le-au traversat, însă omenia lor nu s-a schimbat deloc în ciuda greutăților.
Lasă un răspuns